Menu:

Bajau Sama Suluk: Persaudaraan Diperkukuh

Persatuan Kebudayaan dan Kebajikan Bajau Sama Sandakan (PKBS) dan Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) akan saling bekerjasama antara satu sama lain khususnya dalam memajukan aspek kesenian kedua-dua bangsa Bajau dan Suluk di daerah Sandakan. Persefahaman untuk mewujudkan kerjasama ini telah diilhamkan oleh Tuan Haji Alipuddin bin Panglima Puyon, Yang Dipertua PKBS. Cadangan tersebut telah disambut baik oleh Pengerusi Persatuan Suluk Bersatu Sabah, Sandakan, Ustaz Mohd. Hatta.

Lamih-Lamih Aidilfitri

Persatuan Kebudayaan dan Kebajikan Bajau Sama Sandakan (PKBS) dan Persatuan Suluk Bersatu Sabah, Sandakan akan menganjurkan rumah terbuka aidilfitri di Dewan Masyarakat Sandakan. Majlis tersebut dijangka akan diadakan pada minggu kedua bulan Syawal.

Pecah Tradisi Mencatat Sejarah

Buat pertama kalinya dalam sejarah Sambutan Hari Kemerdekaan, masyarakat Bajau berarak menyertai kontinjen Perbarisan Hari Kemerdekaan Ke-50 Peringkat Daerah Sandakan pada 1hb. September 2007, atas nama persatuan mereka sendiri.


Karnival Budaya Sandakan 2007: Orang Ramai Dijemput Hadir

"Saya menjemput semua masyarakat Bajau di Sandakan untuk turun ke Padang Bandaran Sandakan bagi memeriahkan acara Karvinal Budaya Festival Sandakan ini. Di gerai PKKBSS, banyak persembahan menarik yang turut boleh disertai oleh pengunjung seperti permainan tradisi Bajau, tarian dalling-dalling dan juga karaoke lagu-lagu penyanyi popular Bajau Den Bisa.

Karnival Budaya Sandakan 2007: Gerai PKKBSS Jadi Tumpuan

Gerai Persatuan Kebu- dayaan dan kebajikan Bajau Sama Sandakan di Karnival Budaya  Sandakan 2007 sem- pena Festival Sandakan 2007 menjadi tumpuan ramai apabila diang- garkan kira-kira 1000 orang mengunjungi gerai berkenaan pada 29 Jun 2007, hari pertama karnival.